Du kan næsten ikke give din første sætning for meget kærlighed

Reelt har din tekst to formål: Det ene er at formidle et budskab bedst muligt, og det andet er at blive læst. Så meget som muligt. Derfor er din første sætnings primære opgave at trække læseren ind i resten af teksten. Næsten altid.

At trække læseren ind i teksten

Det er store krav at stille til en sætning, men heldigvis er den ikke alene om det. Du har nok også en overskrift, som giver læseren lyst til at læse brødteksten. Og måske en illustration, en billedtekst og nogle andre elementer til at hjælpe. Så din første sætning skal blot formå at trække den vakte interesse videre ind i teksten. Som minimum må den ikke skræmme læseren væk! Hvis du keder hende allerede i første sætning med en kliche der er set for mange gange før. Hvis du fortæller noget hun allerede ved – formuleret som en stor nyhed – eller hvis første sætning bare er ligegyldig og intetsigende, står hun af.

Lyt til Stephen

Forfatteren Stephen King, der efter eget udsagn bruger måneder eller år på sin første sætning, bliver citeret for at: “An opening line should invite the reader to begin the story. It should say: Listen. Come in here. You want to know about this.” Og selv om der er forskel på at skrive tykke gyserromaner og kortere kommercielle tekster, er det principielt rigtigt. Og præcis det jeg tager fat på her.

Skal du starte med et spørgsmål?

Der er nogle, der anbefaler at begynde med et spørgsmål á la ”Synes du også, at…” eller ”Mangler du…”. Jeg vil ikke afvise det, men jeg vil heller ikke altid anbefale det. Det er stærkt hvis du viser læseren at I er på bølgelængde. At I forstår hinanden, og at løsningen på manglen kommer her i teksten. Omvendt kan du også stoppe det hele lige dér hvis dit spørgsmål rammer forkert. Hvis læseren tænker ”nej”, er chancen for at resten af din tekst bliver læst, ikke ret stor. En lidt mildere version er at undlade at spørge, men i stedet skrive ”Hvis du også synes…”, ”Hvis du mangler” osv.

Hvis du begynder med et spørgsmål – så lad være med at svare på det i den næste sætning. Hellere trække den lidt længere, måske understrege vigtigheden og give lidt flere gode detaljer, inden du når til svaret. Svaret er i princippet den pointe du stiller læseren i udsigt, så når den er leveret, har læseren fået nok.

Lov noget konkret (og hold dit løfte)

Måske er det bedre at tilbyde en løsning frem for at trampe rundt i et problem? Det kan du gøre clickbait-agtigt, hvor du lover hvad din læser får ud af at læse resten, uden ellers at sige ret meget: ”Når du har læst dette, har du fire effektive metoder til…”, ”Svarene på trætte forældres bønner finder du her…” Men gør det med omtanke – clickbait er træls – og jo tydeligere den er, desto mere træls er den. Især, hvis din læser indser at grunden til du har skrevet en så lokkende indgang, må være at indholdet i sig selv ikke er interessant nok. Og undgå frem for alt at lægge for meget vægt på hvor vigtig din tekst er. Jo mere du forklarer at din tekst er læseværdig, jo mere tid skal din læser læse uden at få værdi. Også her gælder: Show it, don’t tell it.

Fortæl din pointe i første sætning

En anden clickbait-indledning er at gendrive en alment accepteret sandhed med fakta. Og så uddybe med forklaringer længere nede. Du kan også dokumentere værdien af dit indhold med en god pointe allerede i første sætning. Hvis du afleverer dit primære budskab fra start, kan du begrunde, gentage og udvide i resten a teksten. Og om ikke andet opnår du at din læser får dit primære budskab – selv hvis hun ikke læser mere end første sætning – og det er jo meget godt! Men forhåbentlig viser din pointe relevans og gør læseren interesseret i at læse mere.

Læg dig ikke fast på ét råd

Der findes sikkert flere gode råd om hvad og hvordan du formulerer en fantastisk første sætning. Men pas på, før du bruger dem (også de tre jeg lige har opremset). Hvis du altid begynder din tekst på samme måde, bliver du forudsigelig og småkedelig. Så varier din måde at gøre det på, når bare du husker at gøre lidt ekstra ud af din første sætning.

Her får du et par tanker, du altid bør tjekke din første sætning med:

Hold den kort

En ofte nævnt tommelfingerregel er at holde den første sætning kort. Og det er rigtigt at en kort første sætning er overkommelig at komme i gang med. Det er nemt at begynde med en kort sætning, og så er læseren allerede i gang og kan læse videre. Men det er ikke fordi din første sætning er kort, at den er god. Den kan jo også være for kort til at fungere. Tænk hellere over ikke at gøre den første sætning for lang. Den skal bare være overskuelig – læseren må ikke glemme hvad den begyndte med, inden hun når første punktum. Og den må ikke blive knudret at læse, for så bliver din læser måske træt af at læse din tekst allerede dér i første sætning. Men husk, at det er vigtigere at din første sætning er god, end at den er kort!

Slet første sætning.

Et godt råd jeg selv har taget til mig, er at slette første sætning: Skriv din tekst, skriv den færdig, og gå så tilbage og se om ikke du kan undvære første sætning. Det kan du tit! Ofte skal du lige i gang med at skrive. Tage tilløb. Og tilløbet bliver til din første sætning. Så er du i gang med at skrive, og resten bliver spændende. Det er helt ok. Det er en naturlig proces (især hvis du ikke skriver så meget som os, der lever af det). Men prøv at læse din begyndelse uden første sætning, og se om ikke det bliver bedre. Du kan i øvrigt også prøve at se hvad der sker hvis du sletter din sidste sætning. Det gør måske din slutning stærkere.

Den næste sætning er lige så vigtig

Det hårde perspektiv er at alle dine afsnit har en første sætning. Og de er alle sammen vigtige. Og hvis din første sætning er den vigtigste i teksten (og afsnittet), så er din næste sætning den næstvigtigste – og den tredje den tredjevigtigste og så videre ned gennem din tekst. Men ikke helt. Din sidste sætning er nemlig ikke den mindst vigtige. Det er her, du skal slutte godt, så din læser får en sidste lille oplevelse – eller opfordring til at handle. Vi husker starten og slutningen bedre end det i midten.

Ja, det jeg skriver her, er at alle dine sætninger er vigtige. Læsere er troløse og forlader din tekst hvis de keder sig, bliver interesseret i noget andet, eller hvis de synes det tager for lang tid. Gode tekster – og gode første sætninger – er ikke nødvendigvis nemme at lave. Men du kan jo også bare få en anden til at skrive for dig.

Skriv et svar