Ja! Men! Hvis du spørger om alle kan få en god ide, er svaret ”ja – men!”. Ja, alle kan udvikle ideer. Men, alle er ikke lige gode til det.
Stjerner, vandbærere og tilskuere
At udvikle ideer er ikke en særlig gave forbeholdt få, udvalgte, kreative individer. Det er en evne der kan opøves. Og så kan det godt være der er nogle som har et større talent for det end gennemsnittet. Ligesom der er nogle der har bedre sans for matematik eller evner for at spille tennis end de fleste andre. Nogle få kan blive verdensstjerner, nogle er bedre tjent med at lave noget andet, og det store flertal kan blive helt udmærkede hvis de øver sig tilstrækkeligt. Og selv om jeg er stor tilhænger af respekt for folk der er dygtige til det de gør – især hvis de er dygtigere end én selv – skal det ikke afholde nogen fra at forsøge … og lykkes. Blind høne finder som bekendt også korn, hvilket jeg skriver med al den positive værdi der kan trækkes ud af dét udtryk.
Åbenhed styrker kreativitet
Psykologer og andre har i mange år forsket i hvad der gør nogle mennesker mere kreative end andre. Flere af deres konklusioner ligner hinanden, men der er, naturligvis, variationer. Én af de egenskaber flere er nået frem til, er ’åbenhed’. Det vil sige en evne og lyst til at tage imod input, indtryk og oplevelser uden af (be)dømme. Psykologen Donald MacKinnon skelnede mellem mennesker der er “openminded” og ”closeminded”: ”The openminded person is keenly perceptive – the closeminded person is strongly judgemental”, kan man høre MacKinnon forklare på en optagelse fra 1964.Og her vil den åbensindede (keenly perceptive openmindede) person være bedre til at udvikle ideer og originale løsninger (”more creative”) end den bedømmende (strongly judgemental closemindede) person. Fordi ideudvikling og kreativitet handler om at se muligheder og videreudvikle tanker, frem for at dømme dem rigtige eller forkerte.
At være og håndtere det komplekse
MacKinnon (og flere andre) nævner også evnen til at håndtere komplekse situationer. Kan man overskue kaotiske, abstrakte kunstværker, eller foretrækker man ordnede, symmetriske former? Og kan man – i forlængelse heraf – være både disciplineret og spontan. Både fantasifuld og analytisk. Det er nemlig ikke nok blot at være spontan og fantasifuld. Var det sådan, ville børn være ideelle til at løse alverdens problemer, men det kræver også disciplin og respekt for såvel en deadline som et mål. Hvis ikke man også har den analytiske evne til at sætte ideer og løsningsforslag i forhold til målet, kan man ikke vurdere hvilke af mange ideer det er værd at gå videre med. Heri ligger også evnen til at adskille divergent og konvergent tænkning som er essentiel i en ideudviklingsproces.
Højere intelligens øger ikke kreativiteten
Én af MacKinnons pointer, som bl.a. John Cleese har gjort meget ud af, er at kreativitet (og dermed evnen til at udvikle ideer og originale løsninger) ikke har noget med intelligens at gøre. Sandheden er dog – ifølge MacKinnon – at det kræver et vist minimum af intelligens. Blandt andet for at kunne håndtere komplekse situationer, som nævnt ovenfor. Men derudover kan man ikke sige, at mennesker er mere kreative, fordi de er mere intelligente. At være åben for nye indtryk og oplevelser er langt vigtigere.
Øvelse gør ikke altid mester, men bedre
Nu vil du måske argumentere for at ’åbenhed’ er et dybere personlighedstræk end en evne. Og så er du på linje med Jordan Peterson som skelner skarpt mellem kreative og ikke-kreative mennesker. Ikke alle er kreative, siger Peterson, det er ønsketænkning og forkert at påstå. Jeg er ikke lodret uenig, men mener dog ikke man bør skelne helt så hårdt. For selv om alle ikke er lige gode til at være kreativ, tror jeg på at alle kan blive bedre til det hvis de vil arbejde nok for det. Jo mere du arbejder med at udvikle ideer, jo bedre bliver du til det. Jo bedre bliver du til at veksle mellem spontan og disciplineret. Veksle mellem fantasifuld og analytisk. Adskille divergent og konvergent tænkning. Se muligheder. Og bedre til at være åben for nye impulser og undgå at være dømmende og afvisende. Ligesom du træner dig selv i øvelser og mentale værktøjer, tilgange, udfordringer, perspektivændringer og hvad du ellers bruger til at finde ideer til løsninger.
Hurra for den lille forskel og for øvelsen
Måske har du talent og et bedre udgangspunkt; måske synes du det er svært. For der er forskel på folk. Hav respekt for dét – og for hinanden. Og hvis du ikke kan lide at ideudvikle, være åben, udforske ukendte muligheder, uforudsigelighed og komplekse sammenhænge, så lad være. Det er ok. Der er andre der kan. (Lad være med at bremse dem med for hurtige bedømmelser). Det er derfor jeg øverst påstår, at ja, alle kan udvikle en god ide, men! Dem der har de rette evner/den rette personlighed, og dem der ofte arbejder med at udvikle ideer, vil have større chance for at gøre det. Og sig til hvis du vil have hjælp til ideudvikling.
